3 voorbeelden van geweldige buyer persona’s

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Met handleiding om tot een gedetailleerde buyer persona te komen

Je bent gekomen tot de stap om een buyer persona te formuleren. Dan is het fijn als je een paar goede voorbeelden hebt als vertrekpunt, om zo je eigen buyer persona te kunnen creëren. De meeste bedrijven houden echter die van hen achter slot en grendel, zo ook de meeste van onze klanten.

Als Hubspot bureau mag je putten uit de database met voorbeelden, daarom hebben we in dit artikel een aantal van hun persona’s gedeeld, zodat jij je voordeel ermee kunt doen. Lees dus snel verder en kom meer te weten over goede buyer persona’s. Let op de verschillende kleuren van nummers bij elk voorbeeld. Rood staat voor ‘must-have’ elementen en blauw staat voor ‘nice-to-have’ eigenschappen.

10 eigenschappen van een buyer persona profiel;
bijna een echt persoon om je diensten en gedrag op af te stemmen

Een kijkje in de buyer persona van het bedrijf Visual Creatives

1) Semi-fictioneel karakter
Voor Visual Creatives geldt dat hun buyer persona meestal een eigenaar of oprichter van een bureau is. Ze hebben een hun ideale klant gecreëerd door te generaliseren en een gemiddelde gemaakt van hun meest winstgevende en loyale klanten.

2) Een dag uit het leven van je buyer persona
Door na te denken over hoe een dag in het leven van je persona eruit ziet, ga je hun uitdagingen en motieven beter begrijpen. Visual Creatives heeft dit heel goed gedaan en heeft gedocumenteerd dat hun persona het te druk hebben, waardoor ze veel informatie via internet zoeken. Dit houdt in dat een bedrijf goed kan communiceren met een eigenaar van een bureau door gemakkelijk vindbare, relevante en educatieve content te maken, in plaats van directe contact via de telefoon of via e-mail.

3) Demografische & biografische omschrijving van het gedrag
Je kunt zien dat Visual Creatives de leeftijd, het inkomen, de opleiding en de locatie van hun buyer persona hebben meegenomen in het profiel; dit is de typische demografische informatie die gebruikt wordt door marketeers (maar dit hoeft niet de enige demografische informatie te zijn die je gebruikt). Naast het geven van een basiskennis over wie je ideale klant is, kan het ook helpen bij het specifieker targeten van je uitingen.

4) Persona doelen
Door de doelen die veel eigenaars van bureaus hebben, te generaliseren krijg je een duidelijk beeld van de behoeftes van je buyer persona. Het kennen van de doelen en ambities van je doelgroep is van cruciaal belang; het helpt je om je content, producten en diensten beter te kunnen afstemmen om hen te helpen die doelen te bereiken.

5) Pijnpunten
In het gedeelte ‘Challenges’ van de persona, geven ze aan dat hun bureau-eigenaar ‘in’ het bedrijf werkt in plaats van ‘aan’ het bedrijf werkt. Dit is een probleem waarmee veel ondernemers worden geconfronteerd en waarvan ze dromen dat anders te kunnen gaan doen. Als Visual Creatives zijn persona kan laten zien hoe ze deze droom kunnen waarmaken, levert dat zichtbaar meer gekwalificeerde leads en nieuwe klanten op.

6) Informatiezoekproces
We zien dat de eigenaar van het bureau de hele dag op zijn telefoon zit om meer zaken te genereren. Als Visual Creatives via de telefoon contact proberen op te nemen met hun persona, zullen ze de persona irriteren doordat ze kostbare tijd in beslag te nemen.

Het is ook belangrijk op te merken dat de persona ‘s avonds niet bereikbaar is. Dit gaat gepaard met het feit dat ze tijdens kantoortijden ontzettend druk zijn, wat betekent dat Visual Creatives creatief moet zijn over hoe en wanneer ze contact opnemen met hun persona.

7) Gewenste ervaring
Door te weten te komen wat je persona in het algemeen van je verwacht zodra je voor hun bedrijf werkt, kun je beter nieuwe klanten aantrekken en converteren. Visual Creatives weet dat ze worden gezien als een uitbreiding van het personeel van hun klant en kunnen zich zo bij hun leads positioneren tijdens en na het verkoopproces. Een excellente klantervaring bewerkstelligen betekent weten wat de klant wilt en verwacht en dit overtreffen.

8) Gemeenschappelijke bezwaren
Door te analyseren wat de meest voorkomende drempels en bezwaren zijn die worden opgeworpen door de klant. Kun je deze wegnemen door hier vooraf al weg te nemen met een goede salespitch en dit in de praktijk al te laten zien en uit de weg te ruimen. Dit is van onschatbare waarde voor je sales team.

9) Story format
Door de doelen van jouw persona in het overzicht op te nemen in een verhaal indeling, is het veel gemakkelijker voor iedereen in jouw organisatie om erover na te denken en hun verhaal te onthouden bij het maken van content of het spreken met leads en klanten aan de telefoon.

10) Afbeelding
Als een aanvulling op het bovenstaande punt, maakt het toevoegen van een afbeelding van je persona het visueler voor iedereen binnen je organisatie, waardoor het gemakkelijker wordt om deze persona op de juiste wijze te bedienen wanneer ze gesprekken voeren of content voor hen schrijven.

10 eigenschappen van een buyer persona profiel;
Een geloofwaardig verhaal van een fictief persoon met realistische problemen, emoties en uitdagingen.

Een kijkje in de buyer persona van het bedrijf Hucace

1) Semi-fictioneel karakter
Hucace heeft een personage gecreëerd dat werkt als HR-manager, genaamd Tina. Opvallend is dat zij geen specifieke persoon is die bij hen wat heeft gekocht.

2) Een dag uit het leven van je buyer persona
Uit de omschrijving van een dag van HR Manager Tina’s dag kunnen we concluderen dat ze de technologische vooruitgang probeert bij te houden en een afnemend budget heeft. ‘Nee’-zeggen tegen mensen vindt ze lastig; dit betekent dat ze veel te doen heeft en vaak tot laat werkt.

Dit zijn kenmerken, waarop Hucace kan inspelen met hun marketingberichten. Ze kunnen bijvoorbeeld een product/dienst/content aanbieden die Tina helpt om op de hoogte te blijven met technologische vooruitgang, tools die haar helpen haar werk makkelijker maken met een laag budget of haar geld te besparen, en hulpmiddelen die een deel van haar werk zouden kunnen automatiseren zodat ze meer dingen kan doen op een dag.

3) Demografische & biografische omschrijving van het gedrag
Net als in het eerste voorbeeld heeft Hucace demografische informatie voor hun persona die ze kunnen gebruiken bij de segmentatie en targeting.

4) Persona doelen
Alle doelen die Hucace voor Tina heeft vermeld, moeten worden overwogen bij het maken van content of het positioneren van hun product/ dienst in een verkoopgesprek. Hucace zou tevens moeten zoeken naar gerelateerde zoekwoorden met het hoogste zoekvolume en content moeten creëren rond deze zoekwoorden, om  op deze manier meer ‘Tina’s’ naar hun website te trekken.

5) Pijnpunten
Net als bij de doelen Tina, zou Hucace dezelfde strategie moeten hebben voor haar uitdagingen. Je kunt hierboven zien dat ze zich bezighoudt met het inhuren van toptalent, het voorspellen van werkprestaties en werknemersbetrokkenheid. Door in kaart te brengen wat haar uitdagingen zijn en hoe het product of dienst haar zou kunnen helpen deze op te lossen, kun je als bedrijf haar aandacht beter trekken en haar als klant binnenhalen.

6) Informatiezoekproces
Tina zoekt online informatie en chat met haar collega’s om best practices te ontdekken. Je kunt dus concluderen dat ze beïnvloed wordt door sociaal bewijs, dus moet Hucace nadenken over hoe ze dingen zoals getuigenissen, sociale media en verwijzingsprogramma’s kunnen gebruiken om conversies te genereren.

7) Gewenste ervaring
Tina zoekt een contactpersoon waarmee ze kan samenwerken, die uiterst flexibel is en voldoet aan haar behoeften en ze wil zelf onderdeel blijven van het proces. Ze zoekt ook naar een betrouwbare partij met een betrouwbaar merk dat uitstekende klantenservice biedt. Door dit te onderzoeken, weet Hucace dat dit een doorslaggevende eigenschap is voor de buyer persona waarmee met een beslissing tot aankoop kan genereren. Hierdoor kunnen ze hun marketing- en verkoopproces verder vormgeven.

8) Gemeenschappelijke bezwaren
In dit voorbeeld zijn de uitdagingen van Tina van doorslaggevend belang op de kans van een ondertekende opdracht, doordat haar senior management haar functie en haar presenteren in twijfel neemt. Hierdoor krijgt ze nauwelijks budget en krijgt ze weinig draagkracht in de organisatie. Om content te creëren dat gericht is op haar baas dat de waarde van een goede HR-manager en afdeling verhoogd, zal dat de draagkracht van het management verhogen. Deze content is ook echt waardevol voor jouw sales team, om de bezwaren van een organisatie te kunnen begrijpen en deze weg te kunnen nemen.

9, 10 & 11) Verhaal format, gedenkwaardige naam en afbeelding
Het verhaal van Tina wordt realistisch en gaat leven in jouw organisatie door een verhaal format (storytelling) te gebruiken en de buyer persona een naam te geven alsof hert een echt persoon is.

10 eigenschappen van een buyer persona profiel;
Een helder verhaal van de ideale klant

De buyer persona van het bedrijf Fourdiaz Vargas

1) Semi-fictioneel karakter
Fourdiaz Vargas heeft uitgebreid onderzoek gedaan en ontdekt dat hun ideale klant een bedrijfseigenaar is; ze noemen hem Walter.

2) Een dag uit het leven van je buyer persona
We weten dat Walter erg trots is op zijn bedrijf omdat hij erin is opgegroeid. Hij houdt zich echt bezig met het laten groeien van het bedrijf en staat open voor nieuwe dingen om groei te kunnen realiseren. Bij het maken van marketingcommunicatieberichten voor Walter moet Fourdiaz Vargas een emotionele insteek overwegen om hem aan te spreken en hem goed te kunnen bereiken.

3) Demografische & biografische omschrijving van het gedrag
De demografische informatie van de buyer persona is wellicht niet altijd het meest verhelderend voor de ontwikkeling van content, maar het is zeker van toepassing op de segmentatie bij het promoten van de content.

4) Persona doelen
Groei in omzet en het bedrijf als geheel is het belangrijkste doel van deze persoon. Hij wil nummer één in zijn branche zijn; dus moet Fourdiaz Vargas zichzelf en hun aanbod positioneren als de oplossing die hem hierbij gaat helpen. Een glasheldere boodschap.

5) Pijnpunten
Walter mist marketingvaardigheden en heeft geen tijd om buiten de tijd die hij steekt in zijn bedrijf daar zich in te verdiepen. Fourdiaz Vargas zal een verlengstuk moeten worden van zijn bedrijf met deze expertise en vertrouwen moeten winnen zodat Walter geld zal uitgeven aan hun marketingdiensten. Een warm, menselijk, geïnteresseerd bijna familiair contact dat zijn persoonlijke problemen begrijpt en helpt weg te nemen zal Walter aan je bedrijf weten te binden.

6) Informatiezoekproces
Walter winkelt online via zijn desktop en bezoekt netwerkevenementen en conferenties. Omdat ze deze persona hebben samengesteld, weet Fourdiaz Vargas dat ze, om zijn aandacht te krijgen en dat vertrouwen op te bouwen, zowel bij deze evenementen als online aanwezig moeten zijn. Walter is ook op Facebook, dus als Fourdiaz Vargas investeert in een aantal betaalde content-uitingen, zouden ze Facebook kunnen gebruiken om mensen zoals Walter te targeten op een  vergelijkbare doelgroep op facebook. (Lookalike Audiences).

7) Gewenste ervaring
Walter wil een succesvol bedrijf creëren dat hij kan doorgeven aan zijn kinderen als een waardevolle nalatenschap. Het sleutelwoord daar is succesvol; hij wil zijn volgende generatie niet belasten met de ellende van een bedrijf. Daarvoor zoekt hij hulp van een team experts, dus Fourdiaz Vargas moet ervoor zorgen dat ze worden gezien als de experts in hun branche.

8) Gemeenschappelijke bezwaren
Het bezwaar van Fourdiaz Vargas is dat Walter innovatie wil. Dus als ze geen nieuwe ideeën op tafel kunnen leggen, kunnen ze Walter’s bedrijf niet bedienen.

9 & 10) Verhaal format en afbeelding
Hoewel dit technisch gezien een extra stap is om een buyer persona te ontwikkelen, maakt het storytelling format en de gekozen afbeelding van de buyer persona dat de organisatie dit voorbeeld gemakkelijk kan begrijpen en onthouden.

10 eigenschappen van een buyer persona profiel;
Een geloofwaardig verhaal van een fictief persoon met realistische problemen, emoties en uitdagingen.

Marketing advis op maat

Wil je kijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Hoe wij u nog meer kunnen helpen

 • Marketing

 • De juiste leads genereren

  Het genereren van leads en zorgen dat die voldoen aan het gewenste profiel, zoals is afgestemd met sales én service, is een voornaam doel als marketingafdeling. Met een directe of indirecte behoefte in de dienstverlening van jouw organisatie.

 • Sales

 • Meer klanten door anders te verkopen

  In het tijdperk van de klant, is een samenwerking met marketing, service en andere afdelingen essentieel voor het behalen van succes. Met een gedeelde stip aan de horizon, de klant en zijn of haar ervaring. Zo wordt frictie voorkomen.

 • Service

 • Goed voor de klant, is goed voor het bedrijf

  Zodra uw klant, klant is geworden, wilt u niet alleen dat deze klant blijft maar een nog betere klant wordt. Wanneer het u lukt om een ultieme ervaring te realiseren, ontstaan er duurzame, loyale klantrelaties die meer kopen en jouw organisatie aanbevelen. Groei en impact dus.

 • Strategie

 • Gezond groeien

  Groei is essentieel om concurrerend en relevant te blijven en staat hoog op de agenda bij veel organisaties. De wijze van zaken doen is continu aan verandering onderhevig en de klant verwacht, in een tijd waarin die veel informatie en keuze tot beschikking heeft, méér. 

De juiste leads genereren

Het genereren van leads en zorgen dat die voldoen aan het gewenste profiel, zoals is afgestemd met sales én service, is een voornaam doel als marketingafdeling. Met een directe of indirecte behoefte in de dienstverlening van jouw organisatie.

Meer klanten door anders te verkopen

In het tijdperk van de klant, is een samenwerking met marketing, service en andere afdelingen essentieel voor het behalen van succes. Met een gedeelde stip aan de horizon, de klant en zijn of haar ervaring. Zo wordt frictie voorkomen.

Goed voor de klant, is goed voor het bedrijf

Zodra uw klant, klant is geworden, wilt u niet alleen dat deze klant blijft maar een nog betere klant wordt. Wanneer het u lukt om een ultieme ervaring te realiseren, ontstaan er duurzame, loyale klantrelaties die meer kopen en jouw organisatie aanbevelen. Groei en impact dus.

Gezond groeien

Groei is essentieel om concurrerend en relevant te blijven en staat hoog op de agenda bij veel organisaties. De wijze van zaken doen is continu aan verandering onderhevig en de klant verwacht, in een tijd waarin die veel informatie en keuze tot beschikking heeft, méér.