SEO in 6 easy stappen
Verbeter gemakkelijk en simpel de vindbaarheid van je content door zoekmachine optimalisatie
We kennen allemaal de term SEO is dead. En als iedereen vecht om een plekje op de eerste pagina, is er maar partij die lachend in zijn vuistje gniffelt en dat Google. Of toch niet? Lees verder en neem in 6 simpele stappen het heft in eigen hand en onderscheidt je van de makke schapen, die dat niet doen.
In principe zijn de andere lachende partijen de partijen die op de eerste pagina staan. En als ik je vertel dat 75% van de mensen niet verder kijkt dan de eerste pagina in Google search? Dan kun je wellicht een poging wagen, de ander te slim af te zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat juist jouw content vindbaar wordt, wanneer er dagelijks miljoenen andere blogs worden gepubliceerd? Het antwoord is toch: SEO (Search Engine Optimalization), of in het Nederlands zoekmachine optimalisatie.
Één voordeel: de meeste technische B2B bedrijven zijn nog niet heel erg actief met SEO. Tweede voordeel: in de technische B2B kun je veel specifiekere zoekwoorden bedenken en heb je minder concurrentie op relevante zoekwoorden. In deze blog belichten we de belangrijkste onderdelen van zoekmachine optimalisatie. Doe je voordeel ermee en schakel je SEO op in 6 easy stappen!
1. Formuleer je zoekwoorden
De eerste stap in zoekmachine optimalisatie is keyword research, oftewel je zoekwoorden. Vaak wordt er pas nagedacht over de zoekwoorden als je blog al is geschreven. Maar bij een goede contentplanning wordt er eerst nagedacht over de keywords en de zoektermen waarop men zoekt in de diverse fases van de, jawel… daar hebben we hem weer… de buyer journey!!!
Dus niet eerst een stukje schrijven en dan de wijde webwereld in slingeren, maar ons advies dit gewoon even omdraaien. Want als je wilt dat je content beter vindbaar is in zoekmachines, dan is een effectieve zoekwoord analyse een must.
Buyer persona
Bedenk de vragen van je buyer persona in elke fase en schrijf je antwoord in een blog. Welke thema’s zijn belangrijk voor de toekomstige klant? Met welke issues hebben ze te dealen? Wat speelt er in hun wereld en hoe kun je hierop inspelen door met ze mee te denken? Door je te abonneren op relevante nieuwsbrieven, magazines en fora, blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen in hun markt.
SEO Tips en tools
Nu je weet wat er speelt bij je doelgroep kun je die kennis combineren met verschillende tools zoals Google Zoekwoordplanner om relevante zoektermen te ontdekken en analyseren. Maak daarna een anlyse door de termen te beoordelen op basis van de onderstaande criteria:
- Zoekvolume, wat is het gemiddelde volume per maand? (dit bepaald de kosten)
- Competitie, hoeveel competitie heeft het keyword?
- Relevantie, hoe belangrijk is het keyword voor jullie business?
- Behoefte, wat is de informatiebehoefte achter het keyword?
- Specifiek, hoe specifiek kun je zoekwoorden maken? Hoe specifieker hoe beter. Gebruik gangbaar vakjargon.
Kies de zoekwoorden en zoektermen:
- Laag hangend fruit: Kies de zoekwoorden met een hoge relevantie, hoog zoekvolume, specifiek en met weinig competitie.
- Long tails: zeker als zoekwoorden die je wilt gebruiken veel competitie hebben, moet je zoektermen gaan gebruiken, deze noemen we in vakjargon long tails. Long tails van 4 of meer woorden hebben vaak minder volume, maar tegelijkertijd ook minder competitie , maar de kwaliteit van de degene die zoekt is ook wel weer wat hoger omdat hij op zoek is naar informatie. De conversie ligt daarom hoger.
- Trends: Houd daarnaast ook goed de trends in de markt in de gaten met Google Trends.
- Synoniemen: Zoekmachines leggen kijken ook naar synoniemen en vergelijkbare woorden. Gebruik daarom in zowel je content als je zoekwoorden synoniemen.
Om je blog artikel beter vindbaar te maken voor Google, is de verwerking van keywords een essentieel onderdeel. Schrijf je blog daarom altijd in hetzelfde format en maak gebruik van onderstaande keywordtips:
- Schrijf de blog altijd voor je doelgroep niet voor je zoekwoorden
- Houdt het focus keywoord wel in de gaten en laat hem terugkomen in je url.
- Gebruik het keywoord in je titel (H1) van de pagina
- Bij lange titels keyword vooraan in de regel
- Ook bij de subtitel minimaal een keer het keyword gebruiken
- Meta description: gebruik het keyword in de meta description, ookweer aan het begin van de zin.
- Gebruik je keyword regelmatig in de body van tekst (6 tot 10 keer bij een lengte van 1.000 woorden)
- Maak ook gebruik van synoniemen in de bodytekst en in de meta description
- Gebruik het keyword in de naam en alt tekst van de afbeeldingen die je gebruikt
- Gebruik het keyword ook in de links in de tekst
3. Relevante content
Zoekmachines beoordelen op een aantal manieren of de content die je plaatst relevant is. Inhoudelijk goede content
- wordt bijvoorbeeld meer gedeeld,
- bevat meer links (Intern en extern)
- en heeft een langere time-on-site (TOS), ofwel langere leesduur.
We hebben onderstaand 3 tips op een rijtje gezet om content waardevoller te maken voor zoekmachines:
Maak content relevant
Kortom zorg ervoor dat de inhoud aansluit bij de beleving van jouw buyer persona en ontwikkel voor elk stadium aparte content. Lees meer over de specifieke stadia en content.
Maak ‘long-form’ content.
Uit diverse onderzoeken van o.a. Hubspot komt naar voren dat langere stukken content hoger ranken in zoekmachines, meer organische traffic krijgen en vaker worden gedeeld.
Kies voor verschillende vormen van informatieverspreiding.
Veel bedrijven kiezen voor blogs, maar uit ditzelfde onderzoek blijkt dat zoekmachines juist liever een mix van verschillende vormen willen. Door gebruik te maken van blogs, whitepapers, video’s, podcasts en downloads zoals powerpoints, infographics en pdf-bestanden voldoe je aan de behoefte van elke bezoeker. Koppel je relevante zoeken dus aan deze uitingen.
Kennis weggeven
Wees niet bang om kennis weg te geven, alleen in ruil voor relevante kennis willen mensen hun gegevens achter laten. Deze vorm van het verzamelen van emailadressen heet ookwel gated content. En deze manier zorgt ervoor dat de tot dusver nog anonieme bezoeker zich kenbaar heeft gemaakt en vanaf nu ook traceble en benaderbaar is. Probeer dus bruikbare tips en relevate informatie te geven en vermijd open deuren.
Publiceer een nieuw onderzoek.
Mensen houden van cijfers, zeker als het zakelijk relevante onderzoeken zijn, die men kan gebruiken in de technische b2b. Zeker ook in het kader van linkbuilding, kun je met goede PR je onderzoek verspreiden. Externe links naar jouw pagina en onderzoek zorgen voor een hogere ranking.
4. Linkbuilding
Dat laatste brengt ons dus bij linkbuilding, een essentieel onderdeel voor een goede ranking bij Google. Alleen relevante artikelen worden door externe partijen gelinkt. Daarom houdt Google bij of externe pagina’s een link naar jouw website hebben. Je website bouwt daarmee autoriteit op, waardoor je sneller een hogere ranking krijgt. Manieren om het aantal links te verhogen zijn: guest blogging (nodig een expert op een bepaald vakgebied uit en werk samen), PR-berichten, samenwerkingen met andere sites en social media.
Daarnaast kun je ook met interne linkbuilding je content optimaliseren voor zoekmachines. Hiervoor kun je structuren gebruiken zoals pilarpages en clusterpages.
5. Check je website onder de motorkap
En ja last but not least, je website kan er nog geweldig uit zien qua look and feel, maar als de techniek verouderd is, heeft dat ook invloed op de vindbaarheid van je website. SEO technisch moet je dus niet alleen front-end kijken maar ook onder de motorkap naar de techniek:
- Snelheid: Duurt het te lang voor je website laadt, dan haken gebruikers af. En daar kijkt Google naar, want als wel klikt maar daarna weg bent omdat de boel te langzaam staat te laden, dan kan Google denken dat de inhoud niet interessant is.
- Mobile-friendly: veel verkeer is via de mobiele telefoon, een ‘mobile-friendly’ website een belangrijk criterium voor een hogere ranking. Als je zaken maar half ziet, slecht geschaalde info of het verband in de website kwijt bent op je mobiel, haak je ook weer snel af.
- Structuur: gebruik dezelfde terugkerende structuur voor je URL’s, verwijder je dubbele pagina’s en re-directs. Laat dit ook aansluiten op je Google ad’s, want dode links vindt Google niet leuk en is een teken van verouderde content.
- Code: Is de code op je website te lang of complex? Dan wordt het voor zoekmachines minder makkelijk om je content te ‘crawlen’.
- Gebruik je de juiste codes in de koppen? Een artikel vol H1 koppen werkt niet, zet je blog artikel zo op dat er H1 kop is, onder ondertitel, gebruik quotes, opsommingen en subtitels. Hierdoor leest je artikel lekkerder en lees je ook lekker dor, wat de TOS weer positief beïnvloed.
6. Evalueer je prestaties, verbeter en recycle
Houdt de prestaties in de gaten van wat wel en wat niet werkt? Je kunt ook AB testen uitvoeren, maar bekijk ook af en toe de resultaten in analytics en pas de content aan. Ook van oudere blogs want met voortschreidend inzicht kun jezelf weer verbeteren, daarbij ververs je de content van je artikel. Wanneer je je content regelmatig ververst, weten zoekmachines dat je website actueel is. Sooms is het updaten van een nieuw onderzoek of recentere cijfers of nieuwe links naar nieuwe blog artikelen al voldoende. Of voeg een infotorial toe aan het artikel en wijd er een post aan op social media.
Interessant artikel? Of heb je hulp nodig bij het nemen van de 6 stappen?
Neem gerust contact op voor een kenmaking met één van onze kanjers voor meer info of kom gezellig langs dan praten we verder. Je kunt ook een online meeting inplannen.

Kennis die we delen
- Aan de slag met social media design
- Een ultieme ervaring in de touchpoints van de klantreis
- SEO in 6 easy stappen
- Marketing en Sales alignment, wat is het?
- Waarom een social media strategie je gaat helpen je content te verspreiden
- Wat is het verschil tussen content marketing en inbound marketing?
- Alles over buyer persona’s
- 3 voorbeelden van geweldige buyer persona’s
- Outbound vs. Inbound marketing
- Wat is een buyer journey?
Hoe wij u nog meer kunnen helpen
-
Marketing
-
De juiste leads genereren
Het genereren van leads en zorgen dat die voldoen aan het gewenste profiel, zoals is afgestemd met sales én service, is een voornaam doel als marketingafdeling. Met een directe of indirecte behoefte in de dienstverlening van jouw organisatie.
- Positionering
- Inbound Marketing
- Website
- SEO & SEA
- ROI & Data
- Lead Generation
- Blogging & Whitepapers
- Social
- E-mailing
- Campagnes
- Koop- & Klantreizen
- Marketing Automation
-
Sales
-
Meer klanten door anders te verkopen
In het tijdperk van de klant, is een samenwerking met marketing, service en andere afdelingen essentieel voor het behalen van succes. Met een gedeelde stip aan de horizon, de klant en zijn of haar ervaring. Zo wordt frictie voorkomen.
- Marketing & Sales alignment
- Conversie-optimalisatie
- Salesproces optimaliseren
- Real-time Inzicht Sales Funnel & Activiteiten
- Lead & Klant inzicht
- Webshop
- ROI & Data Management
- Invulling Klantprofielen- & reizen
- Sales Dashboard Inrichten
- Sales Automation
-
Service
-
Goed voor de klant, is goed voor het bedrijf
Zodra uw klant, klant is geworden, wilt u niet alleen dat deze klant blijft maar een nog betere klant wordt. Wanneer het u lukt om een ultieme ervaring te realiseren, ontstaan er duurzame, loyale klantrelaties die meer kopen en jouw organisatie aanbevelen. Groei en impact dus.
- Optimaliseren Klantervaring
- Klantenportal
- Inbound Service
- Service Automation
- Ambassadeurs genereren
- Implementatie Support Ticketsysteem
- Implementatie Online Support Tools
- ROI & Data
- Service Dashboard Inrichten
-
Strategie
-
Gezond groeien
Groei is essentieel om concurrerend en relevant te blijven en staat hoog op de agenda bij veel organisaties. De wijze van zaken doen is continu aan verandering onderhevig en de klant verwacht, in een tijd waarin die veel informatie en keuze tot beschikking heeft, méér.
- Business Model Innovatie
- Ontwikkeling waardeproposities
- Data Management & Rapportages
- CRM & Software Implementatie
- Ontwikkeling Commerciële Strategie
- Digitale Transformatie
- Inbound Strategie Implementatie
- Invulling Koop- & Klantreizen
- Touchpoint Audit
- Implementatie Meetinstrumenten
- Klantervaring
- Introductie nieuw product of dienst
De juiste leads genereren
Het genereren van leads en zorgen dat die voldoen aan het gewenste profiel, zoals is afgestemd met sales én service, is een voornaam doel als marketingafdeling. Met een directe of indirecte behoefte in de dienstverlening van jouw organisatie.
- Positionering
- Inbound Marketing
- Website
- SEO & SEA
- ROI & Data
- Lead Generation
- Blogging & Whitepapers
- Social
- E-mailing
- Campagnes
- Koop- & Klantreizen
- Marketing Automation
Meer klanten door anders te verkopen
In het tijdperk van de klant, is een samenwerking met marketing, service en andere afdelingen essentieel voor het behalen van succes. Met een gedeelde stip aan de horizon, de klant en zijn of haar ervaring. Zo wordt frictie voorkomen.
- Marketing & Sales alignment
- Conversie-optimalisatie
- Salesproces optimaliseren
- Real-time Inzicht Sales Funnel & Activiteiten
- Lead & Klant inzicht
- Webshop
- ROI & Data Management
- Invulling Klantprofielen- & reizen
- Sales Dashboard Inrichten
- Sales Automation
Goed voor de klant, is goed voor het bedrijf
Zodra uw klant, klant is geworden, wilt u niet alleen dat deze klant blijft maar een nog betere klant wordt. Wanneer het u lukt om een ultieme ervaring te realiseren, ontstaan er duurzame, loyale klantrelaties die meer kopen en jouw organisatie aanbevelen. Groei en impact dus.
- Optimaliseren Klantervaring
- Klantenportal
- Inbound Service
- Service Automation
- Ambassadeurs genereren
- Implementatie Support Ticketsysteem
- Implementatie Online Support Tools
- ROI & Data
- Service Dashboard Inrichten
Gezond groeien
Groei is essentieel om concurrerend en relevant te blijven en staat hoog op de agenda bij veel organisaties. De wijze van zaken doen is continu aan verandering onderhevig en de klant verwacht, in een tijd waarin die veel informatie en keuze tot beschikking heeft, méér.
- Business Model Innovatie
- Ontwikkeling waardeproposities
- Data Management & Rapportages
- CRM & Software Implementatie
- Ontwikkeling Commerciële Strategie
- Digitale Transformatie
- Inbound Strategie Implementatie
- Invulling Koop- & Klantreizen
- Touchpoint Audit
- Implementatie Meetinstrumenten
- Klantervaring
- Introductie nieuw product of dienst