virus-4937553_1920

Communicatie tips ten tijde van crisis

Hoe blijf je top of mind en relevant voor je zakelijke doelgroep? Daarvoor hebben we een kort stappenplan gemaakt, een soort crisis-checklist.

Proactieve berichtgeving

Verandert er iets in je service? Kunnen klanten nog wel bij je terecht? Is de afhaal-, service en bezorgbalie nog open? Bezorg je nog producten? Of ga je juist nu producten bezorgen? Zijn de levertijden veranderd? Wees proactief in je crisiscommunicatie en zorg dat je de vragen en de daaropvolgende klachtenregen voor bent. Daarnaast blijf je met een proactieve communicatiestrategie relevant en top-of-mind bij je doelgroep.

Gebruik alle communicatiekanalen

Zorg ervoor dat iedereen overal het antwoord op zijn vraag vindt. Denk hierbij aan je eigen website, je chatfunctie en alle social media kanalen. Breng de media op de hoogte via een persbericht waarin je verwijst naar je website, een speciaal ingerichte webpagina of een noodnummer. Blijf in ieder geval telefonisch bereikbaar en zorg dat degene die de telefoon beantwoord de meest gestelde vragen kan beantwoorden.

Maak een webpage met een Q&A, op deze plek beantwoord je de meest gestelde vragen. Maak dit wereldkundig via, een persbericht, wijd er een digitale nieuwsbrief aan, zet het in je e-mailhandtekening en meldt dit op social media.

Interne communicatie

Dat laatste brengt on op de interne communicatie. Zorg ervoor dat je alle medewerkers binnen de organisatie informeert over het crisiscommunicatiebeleid. Het is belangrijk dat iedereen weet wat er verandert voor de klant. Op die manier kun je als merk een eenduidige boodschap communiceren. Zorg voor een unanieme tone-of-voice, wees empathisch en begripvol voor de problemen van je klant, die wellicht ontstaan doordat jij je diensten of producten noodgedwongen hebt moeten aanpassen.

Probeer altijd een oplossing te vinden voor je klant

Wellicht ten overvloede maar zorg dat de klant zich gehoord voelt en probeer een oplossing op maat te verzorgen. Natuurlijk kun je niet iedereen van dienst zijn, maar je kunt ze wel het gevoel geven dat jij er alles aan doet om ze te helpen, al is het met een noodoplossing.

Blijf updates geven

Verandert er iets in de situatie? Zorg dan dat je op alle kanalen de nieuwe situatie communiceert.

Bestaande campagnes

Welke campagnes lopen nu? En bekijk of het zinvol is deze in deze situatie te continueren. Sommige campagnes kun je beter pauzeren of uitstellen. De hoofdvraag is of het nog aansluit bij de behoefte van je klant en wellicht kun je een nieuwe campagne starten die inspeelt op de nieuwe behoefte van je klant. Zo blijf je relevant en top of mind bij jouw klant.

Bedenk wat de nieuwe situatie voor extra problemen met zich meebrengt voor jouw klant en probeer ze daarmee te helpen of te ondersteunen, zo creëer je een klantbeleving die ondanks dat je wellicht zaken anders of later kunt leveren toch een positieve koopervaring.

Dus: Bedenk hoe je relevant kunt zijn in tijden van crisis. Wat betekent het coronavirus voor je doelgroep? Met welke vragen zitten ze en hoe kun je ze helpen?

Hulp nodig bij het initieren van crisis communicatie? Neem gerust contact op voor meer informatie of het inplannen van een kennismaking.

B2B BLOG

Brandindustry deelt haar kennis graag

Communicatie tips ten tijde van crisis

Hoe blijf je top of mind en relevant voor je zakelijke doelgroep? Daarvoor hebben we een kort stappenplan gemaakt...

Lees verder

Digitalisering: bovenaan agenda CEO’s

Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot onder 522 ondernemers, bestuurders en topmanagers. Bijna 75% heeft dit onderwerp bovenaan de agenda staan.

Lees verder

Marketing of business case?

In B2B raken marketing vraagstukken veelal de gehele organisatie. Ga maar na: "Een excellente klantervaring realiseren"[...]

Lees verder

Comments are closed.